Kormányszóvivő.g-art.hu

Ma egész nap ez foglalkoztatott...Azt hittem a pofátlanságnak is van határa....hát nincs! Egy ilyen oldal elkészítése egy tartalomkezelővel, egy hétvégén megvalósítható (ha közben valaki vigyáz a gyerekre). És ha kérek érte 100 e Ft-ot, akkor felhördül a megrendelő.... Úgy döntöttem, hogy ma nem alszok és megcsinálom ugyanezt a szart...csak jobban... http://kormanyszovivo.g-art.hu

Mi is ez a blog?

2008.06.16. Ma egész nap ez foglalkoztatott...Azt hittem a pofátlanságnak is van határa....hát nincs! Egy ilyen oldal elkészítése egy tartalomkezelővel, egy hétvégén megvalósítható (ha közben valaki vigyáz a gyerekre). És ha kérek érte 100 e Ft-ot, akkor felhördül a megrendelő.... Úgy döntöttem, hogy ma nem alszok és megcsinálom ugyanezt a szart...csak jobban... Íme: http://kormanyszovivo.g-art.hu

Linkblog

Friss topikok

Közbeszerzési látnok esete az új kormányzati portállal.

2008.07.26. 11:57 Gart

Újabb nyílt levél született kormányszóvivő.hu portál kapcsán. Németh Péter víziója érdekes kérdéseket boncolgat, érdemes elolvasni... a közbeszerzés egy új, eddig ismeretlen módjánakt tárja elénk :D

 

Ime: 

Tisztelt Kiss Péter kancelláriaminiszter Úr!


A hiánypótló jelleggel létrehozott kormányszóvivői rendszerrel kapcsolatban keresem meg Önt nyílt levelemmel.
Bizonyára Ön is tapasztalta, hogy informatikai berkekben élénk érdeklődés kíséri ezt a beruházást. Ennek minden bizonnyal az az oka, hogy már első látásra is zseniálisan költséghatékony megoldásnak tűnik a megvalósítás, így sok informatikai vezető meríthetne tudást az általa irányított cég vagyonának takarékosabb felhasználása érdekében ebből az állami modellből.

Nemrégiben jómagam is közérdekű adatkérés keretében juttattam kifejezésre kíváncsiságomat, mely a kapott válasz alapján részben kielégült.

Így már tudom, hogy biztos lehetek abban, hogy egy erős, stabil, 100%-osan túlbiztosított rendszer juttatja el a kormányzati kommunikációt a világ legtávolabbi magyarlakta sarkába is.

A költségekeket részletező táblázatokból kiderül, hogy a projekt gondos és szakszerű munka eredménye. A projektben van üzleti folyamat feltérképezése 2.1M Ft értékben. Aztán van rendszerkövetelmények meghatározása 3.4M Ft értékben, a rendszer koncepcionális tervezése 4.84M Ft áron. Van részletesebb logikai tervezés, ez már 8.47M Ft. Eztán egy csipetnyi konfigurációs terv: 0.14M Ft. Végül külön gondoltak a bevezetéshez kapcsolódó folyamatkialakításra is, ez 4.2M Ft volt.
Ez eddig a tervezés, összesen 23.15M Ft értékben.

Minden egymásra épülő tervezési munkafázis el lett tehát végezve, ahogy a szakmai "nagy könyvben" meg van írva. Ezután már minden információ rendelkezésre állt, hogy meghatározható legyen a célnak legjobban megfelelő hardverek és szoftverek köre. Ezekből a tervekből már azt is lehetett tudni, hogy mennyibe kerül a megvalósítás többi költsége.

Eddig ez egy szimpla ügy. Kérem ne értse félre, de eddig a pontig még semmi zseiniális sincs benne. Szinte minden informatikai téren működő cég tud így tervezni, tehát a kibontakozó történet akár hétköznapinak is tekinthető.

Amiért viszont billentyűzetet ragadtam, annak oka az, hogy az Ön által vezetett intézmény munkatársai olyan zseniális bravúrt hajtottak végre, mely előtt az egész iparágnak le kellene borulnia. Olyan Hugarikum ez, amit még a világ piacvezető IT vállalkozásai is szívesen megismernének. Nem szabadna a módszert kiaknázatlanul hagyni, hogy erejét csak ilyen törpe beruházásokban mutathassa meg.

Na, de nem csigázom tovább az érdeklődést. Szintén kíváncsi polgártársam más adatokat kért, és kapott. A zsenialitást bizonyító dokumentumokat lásd itt:

http://kormanybeszerzo.hu/wp-content/uploads/2008/07/meh_valasz/megrendelo_syn.pdf
http://kormanybeszerzo.hu/wp-content/uploads/2008/07/meh_valasz/syn2.pdf
http://kormanybeszerzo.hu/wp-content/uploads/2008/07/meh_valasz/megrendelo_hp.pdf

A teljes cikk, több dokumentummal itt:

http://kormanybeszerzo.hu/2008/07/25/a-meh-valasza-elerheto-online/

Hogy mi derül ki ezekből?
Az informatikai fejlesztések klasszikus, és immár bizton mondhatjuk, hogy elavult módja, hogy először tervezünk, aztán a tervek alapján beszerzünk, megvalósítunk. Ezekből a dokumentumokból kiolvasható időbeliség viszont egy forradalmian új, holisztikus, transzcendentális megközelítést rajzol lelki szemeink elé.
Ennek alapgondolata talán a következő lehet: minek megannyi, időt rabló, egymásra épülő tervezési procedúra? Elég egy látnokot alkalmazni az előkészítéshez!

Az informatikai közlátnok reggel bemegy a hivatalába, és a harmadik kávétól már rendszerint transzba esik. Ekkor egyetlen számot és egy fogalmat kell a fülébe súgni. Mondjuk a példa kedvéért "205,58 millió" és "kormányszóvivői rendszer".

Az informatikai közlátnok rendkívüli képességei lehetővé teszik, hogy ilyen minimális információ mellett is a köz javát legjobban szolgáló megoldást adja rövid határidőn belül. Párszor lenyugszik és felkel a nap, és az informatikai közlátnok összeállítja a megrendelendő hardverek, szoftverek és szolgáltatások pontos listáját. Ennyi idő alatt ő egyedül képes megmondani, hogy a kívánt cél leghatékonyabb eléréséhez mennyi és milyen hardver kell. Egész pontosan közli, hogy például 121 darabot kell megrendelnünk a koncepcionális tervezésből, és hogy egzaktul 100 darab hibaelhárításra lesz szükség az egyik szolgáltatótól a megvalósítás során.
A körültekintően eljáró, beszerzésért felelős köztisztviselőnek már nem is marad más dolga, mint a látnok által szolgátatott adatok alapján kisilabizálni a központosított közbeszerzés táblázataiból a listaárakat, és megrendelni a vasat, a licencet és a szolgáltatást.
Az csak a látnokot és az őt alkalmazó hivatalt dícséri, ha a még mindig az ósdi módszerekkel operáló rendszermérnökök pont 121 darab koncepcionális tervezést használnak fel, és aztán a megvalósításban pont 100 darabot hibaelhárítanak. És ami a csodák csodája: a látnok megérzései alapján beszerzett hardver pont elég ahhoz, amit a rendszermérnökök csak sok-sok és drága méretezési munkával határoztak meg később. Non plusz ultra: az így előre bevásárolt hardverről kiderül, hogy még véletlenül sem túlméretezett.

Tisztelt Miniszter Úr! A kormányszóvivői rendszer létrehozása során Önök valószínüleg a legtapasztaltabb, és legbiztosabb elméjű informatikai közlátnokot alkalmazták. Összevetve a 2007 decemberében leadott, tervezésre vonatkozó megrendeléseket a tervezés tényleges végrehajtása után, 2008 ban leszámlázott konkrét tételekkel, egyszerűen hihetetlen az egyezés. Ennyire pontosan előre látni az egymásra épülő, egymástól függő egyetlen halandó által át sem látható folyamatokat, ráadásul ilyen részletességgel...
Ez egyszerűen már földöntúli képességekre vall.
Talán csak egy apró mozzanat árnyékolja be ezt a bravúros teljesítményt.
Miniszter Úr ugyanis Pettkó András képviselő úrnak adott válaszában ezt írja:
"A rendszer üzemeltetését a 182/2007 (VII. 10.) Korm. rendelet alapján természetesen 2009-ben is a KOPINT-DATORG Infokommunikációs Zrt. látja majd el, ennek költségéről viszont nyilvánvalóan csak akkor tudunk tájékoztatást adni, ha a jövő évi üzemeltetésre vonatkozó szerződést megkötötték."
Bár tényleg csak elhanyagolható apróság, azért legközelebb talán meg kellene kérdezni a látnokot az üzemeltetés és fenntartás költségeiről is, de természetesen ennek hiánya semmit sem von le az előrelátó tervezés értékéből.

Mindezek alapján kérem a Miniszter Urat, hogy ne hagyja méltó elismerés nélkül a látnokot! Kérem azt is, hogy ne hagyja elbizonytalanodnia magát a várható sárdobálásoktól. Biztos lesznek olyanok, akik úgy vélik, hogy ez az egész beszerzési módszer merő szemfényvesztés, és hogy az egész csak arról szól, hogy év végén maradt eltapsolnivaló 205 millió, amit hangzatos pántlikák alatt el kellett költeni, bízva abban, hogy senki sem kapargatja a részleteket.
De cseppet se aggódjon, a megrendelésben részletezett tevékenységek mennyisége és a számlák alapján ténylegesen szükséges munka precíz összhangja az Önök zseniális előrelátását igazolja! Akik akadékoskodnak, azok egyszerűen nem értik ennek a Parafenomenális Tervezési Módszertannak a lényegét.

Bízom benne, hogy még több teret fog kapni az Önök által kifejlesztett módszertan, és így országunk gazdasága feldübörög, a közpénzek elköltésének hatékonysága soha nem látott szintet ér el, és a Pannon Puma informatikai harapásától tart majd minden sziliciumvölgyi vállalkozás.

Végezetül köszönöm azt a lelki nyugalmat is, amit annak immár biztos tudata jelent, hogy jó kezekben az Ország.
Így sokkal jobb kedvvel adózok ezentúl.

Üdvözlettel,
Németh Péter

"

Szólj hozzá!

Címkék: média vélemény közösség politika kritika web internet mszp kultúra orbán fidesz gyurcsány meleg honlap millió megmondás kormányszóvivő kormanyszovivo

A bejegyzés trackback címe:

https://kormanyszovivo.blog.hu/api/trackback/id/tr76586414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása